Ομάδες Balint Εκπαιδευτικών

 
Οι ομάδες Balint πήραν το όνομά τους από τον δημιουργό τους τον Michael Balint, ο οποίος ήταν ένας βρετανός ψυχαναλυτής και ψυχίατρος που δημιούργησε μια δομή για τους οικογενειακούς γιατρούς για να αναλογιστούν με ασφάλεια αυτές τις κλινικές συναντήσεις με ορισμένους ασθενείς που τους αγγίζουν με τρόπους που θα μπορούσαν να τους εκπλήξουν. Μιλάμε κυρίως για τις κλινικές συναντήσεις που απασχολούν το νου ακόμα και μετά το τέλος της εργασίας μας.
Η τεχνική των ομάδων Balint, βέβαια έχει αξιοποιηθεί και για άλλους κλάδους της Ιατρικής αλλά και για άλλα επαγγέλματα με την ίδια επιτυχία (π.χ. μαίες, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κ.α.). Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια ενεργή προσπάθεια ένταξης των ομάδων Balint στον κλάδο των εκπαιδευτικών, ώστε να λάβουν και αυτοί τα οφέλη από αυτήν την διαδικασία. Το έτος 2017-2018 έτρεξε την Ελλάδα για πρώτη φορά ομάδα Balint εκπαιδευτικών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τι είναι οι ομάδες Balint;
Μια ομάδα Balint αποτελείται από 6 έως 10 μέλη, με 1 ή 2 συντονιστές (ένας ψυχολόγος, ένας γιατρός), τα οποία συναντιούνται τακτικά. Η διάρκεια της κάθε συνάντησης είναι 1 ½ ώρες.
Η σύνθεση των ομάδων Balint ποικίλει (πχ μόνο εκπαιδευτικοί ή εκπαιδευτικοί και γιατροί μαζί), ωστόσο πάντα δημιουργείται η αίσθηση της κοινής εμπειρίας μιας και το κέντρο των ομάδων Balint είναι η κατανόηση της αλληλεπίδρασης που δημιουργείται μεταξύ των δύο ατόμων (εκπαιδευτή- εκπαιδευόμενου, θεραπευτή – θεραπευόμενου).
Η συμμετοχή στην ομάδα Balint έχει τόσο προσωπικά, όσο και επαγγελματικά οφέλη, μιας και μέσα από αυτήν την διαδικασία μπορεί κανείς τόσο να νιώσει φροντισμένος όσο και να θωρακίσει την ανθεκτικότητα του ως προσωπικότητα.

Διαδικασία:
Μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αποδοχής ένα μέλος παρουσιάζει αυθόρμητα και από μνήμης την περίπτωση που τον/την απασχολεί. Μπορεί ελεύθερα να μιλήσει για όλα τα δύσκολα ή αρνητικά του συναισθήματα.
Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας παραθέτουν τις σκέψεις, τις εντυπώσεις, τα συναισθήματα και τη γνώμη τους σχετικά με αυτά που άκουσαν, πάντα με σεβασμό στα λόγια των άλλων και χωρίς αξιολόγηση ή κρίση. Τα μέλη της ομάδας ασυνείδητα ‘αναπαριστούν’ τη σχέση του εκπαιδευτικού με τον μαθητή του, φωτίζοντας έτσι την επιρροή και την αλληλεπίδραση των δύο ατόμων.
Ο αφηγητής καθώς παρακολουθεί όλα αυτά από απόσταση, έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτήν την νέα ματιά να επαναπροσδιορίσει ή και να αναθεωρήσει τον τρόπο επικοινωνίας με τον μαθητή του. Στο τέλος, εισέρχεται πάλι στην ομάδα φέρνοντας και τις δικές του σκέψεις πάνω στην συζήτηση.



Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλος, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο 697 99 83 497 για να συζητήσουμε περαιτέρω οποιαδήποτε πτυχή των παραπάνω.


ΥΓ: Πληροφορίες σχετικές με τις ομάδες Balint μπορείτε να βρείτε στην εξής ιστοσελίδα: https://www.balintgroupgreece.com/