Συμβουλευτική Γονέων

Η συμβουλευτική γονέων είναι μια διαδικασία, στην οποία οι γονείς συνεργάζονται ενεργά με την ψυχολόγο με σκοπό να κατανοήσουν την συμπεριφορά του παιδιού τους και να βοηθήσουν στην βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής του ωρίμανσης.

Κάθε παιδί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, μπορεί να παρουσιάσει κάποιες δυσκολίες  και προβλήματα (οργανικά, οικογενειακά, αναπτυξιακά) τα οποία αδυνατεί να ξεπεράσει ή και να αντιμετωπίσει από μόνο του. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες αυτές έχουν έναν ψυχοσυναισθηματικό αντίκτυπο στο παιδί και μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση κάποιου συμπτώματος, μέσω του οποίου το παιδί καλεί  για βοήθεια:

  1. Μαθησιακή δυσλειτουργία: δυσαναγνωσία, δυσαριθμία, δυσορθογραφία, φτωχή επένδυση στη σχολική μάθηση κλπ.

  2. Ψυχοσωματικά: διαρκώς αρρωσταίνει ή παραπονιέται για πόνους κλπ.

  3. Κατάθλιψη: μειωμένη όρεξη για δραστηριότητες, χαμηλή αυτοεκτίμηση κλπ.

  4. Αγχώδεις διαταραχές: τελειομανία, κρίσεις άγχους κλπ.

  5. Προβλήματα συμπεριφοράς και σχέσεων: έλλειψη ικανοποιητικών κοινωνικών σχέσεων εκρήξεις θυμού, ανυπακοή,  πιθανή επιθετικότητα, ανάρμοστη συμπεριφορά, έντονη αντιζηλία κλπ.

Σε αυτή τη συνθήκη, το παιδί χρειάζεται την υποστήριξη των γονιών του και του άμεσου οικογενειακού και κοινωνικού του περιβάλλοντος για να καταφέρει να αντιμετωπίσει τα εμπόδιά του. Ωστόσο, συμβαίνει αρκετά συχνά να δημιουργούνται παρεξηγήσεις ή και παρερμηνείες σε ότι αφορά τη δυσκολία και το πρόβλημα  του παιδιού, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η αποτελεσματική βοήθεια από τους γονείς ή ακόμα και να διαταράσσεται η ηρεμία και η ισορροπία στην οικογένεια. Ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι που οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν την συμβουλευτική υποστήριξη.

 

 Διαδικασία:

Οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο με τους γονείς ή το γονέα/κηδεμόνα, ή να πραγματοποιούνται παράλληλα με την ατομική θεραπεία του παιδιού. Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης αλλά και αναγνώρισης των ειδικών αναγκών κάθε οικογένειας.

Στην συνεδρία συμβουλευτικής υποστήριξης οι γονείς επικοινωνούν στη ψυχολόγο τα θέματα που τους απασχολούν σχετικά με το παιδί και γίνεται μια ομαδική προσπάθεια να νοηματοδοτηθεί η συμπεριφορά του παιδιού, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος και να χτιστεί μια γέφυρα πιο αποτελεσματικής επικοινωνίας των γονιών με το παιδί. Πολύ συχνά βοηθάει να φέρνουν οι γονείς και δικές τους εμπειρίες από την σχέση με τους δικούς τους γονείς, ώστε να ξεδιαλύνονται οι ρόλοι που επιφορτίστηκαν από το παρελθόν και πλέον μπορεί να αποτελούν φορτίο υπέρβαρο για τον γονεϊκό τους ρόλο.

Έχοντας μια καλύτερη κατανόηση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης, των ικανοτήτων και των δυσκολιών του παιδιού τους, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να διαμορφώσει μια θετικότερη εικόνα του εαυτού του, καθώς και να το ενθαρρύνουν έμπρακτα προς την συναισθηματική του ωρίμανση, ώστε σταδιακά να είναι σε ευνοϊκότερη θέση  να αντιμετωπίζει τις απογοητεύσεις, τις ματαιώσεις της καθημερινότητας, τις μαθησιακές και κοινωνικές ευκαιρίες, καθώς και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία.